Selecteer een pagina

Van hooggevoelig naar hoogbewust

 

 

Hoogbewust is in mijn visie een meer passende benaming voor mensen die ook wel ‘hooggevoelig’ of ‘hoogsensitief’ worden genoemd. ‘Bewust‘ betekent volgens het woordenboek: een besef van iets hebben. Je neemt waar via een innerlijk voelen, horen, zien of weten. Dit kan ook een combinatie van meer of alle manieren van waarnemen zijn.

 

Hierbij horen de volgende waarnemingen:

♦ Voelen de sfeer in een groep aan
 Horen de gemoedstoestand van anderen in de intonatie van de stem ongeacht of dat letterlijk verteld wordt
 Zien de integriteit of het gebrek eraan bij anderen
 Weten intuïtief wat nodig is voor het lichaam, een specifieke situatie of hun levenspad

 

Hoogbewuste mensen die zich overvallen voelen door teveel informatie kunnen emotioneel en (over)gevoelig reageren. Maar dat betekent niet dat je dat ook daadwerkelijk, zoals het woordenboek  de woorden ‘gevoelig’ en ‘sensitief’ omschrijft, emotioneel en overgevoelig bent!

 

 

Eerst Jij

Toch is waarnemen niet altijd even simpel. In feite sta je heel erg open voor allerlei soorten informatie tegelijk en de grens tussen jou en de ander/buitenwereld kan behoorlijk vervagen. Hierdoor kan de informatie vertroebeld raken met je eigen levensverhaal en lopen dingen al snel door elkaar.

 

Zorg er daarom voor dat je in eerste plaats vooral bewust bent van jezelf:

– Weet waar je valkuilen liggen en wat je talenten zijn

– Verwerk je (oude) negatieve ervaringen

– Leef je passie

 

Hoogbewust zijn houdt dus ook in dat je je daadwerkelijk bewust bent van jezelf, het verschil tussen jou en de ander kent en je waarnemingen los kunt koppelen van je eigen ervaringen.

 

Achtergrondinformatie en kenmerken van hooggevoeligheid / hoogbewust zijn

 

 

Boek

Momenteel schrijf ik een boek over hooggevoeligheid waarin ik de transformatie naar hoogbewust zijn beschrijf. Wil je bericht ontvangen wanneer dit boek uitkomt? Schrijf je dan in!

Ja, schrijf me in

 

 

Hoogbewust en hoogbegaafd

De term hoogbewust wordt ook wel gebruikt voor de combinatie van hooggevoeligheid en hoogbegaafdheid. Bovenstaande informatie betreft alleen het bewust leven met hooggevoeligheid, maar sluit de combinatie niet uit.

 

Tips voor een hoogbewust leven vind je ook op de facebookpagina van hooggevoelig naar hoogbewust